Jdi na obsah Jdi na menu
 


sítina kostrbatá

10. 3. 2011

Juncus squarrosus L. - sítina kostrbatá

-juncus_squarrosus_lokalita.jpg

Na našem území roste kolem 21 druhů rodu Juncus L. - sítina, které, až na výjimky, se určují poměrně snadno. Tento druh na tom není jinak a jeho určovaní je velmi snadné.

-juncus_squarrosus-biotop.jpg

Jedná se o vytrvalý druh s ± svislým, vícehlavým oddenkem, který je hustě pokrytý listovými pochvami a hustou kšticí tuhých rozestálých listů. Tzn., že rostlina je nápadně trsnatá a celý trsík je velmi tuhý a pevný. Lodyha je bezlistá, dlouhá 15 – 30 cm, mnohem delší než přízemní listy. Květenství je dosti husté, listen dosahuje zpravidla sotva do poloviny květenství. Okvětní lístky jsou tupé, stejně dlouhé jako tobolka, tmavohnědé, na okraji bělavě lemované.

       -juncus_squarrosus-lokalita.jpg  -juncus_squarrosus-kvet.jpg

Biotop druhu je také docela charakteristický. Roste na vlhkých ladech a vřesovištích, okrajích rašelinišť a na vlhkých lesních průsecích. Rozšíření v ČR je ostrůvkovité, vesměs se jedná o roztroušený druh především ve vyšších a chladnějších polohách. V teplejších a sušších oblastech úplně chybí.

       -juncus_squarrosus.jpg  -juncus_squarrosus-detail.jpg

            -juncus_squarrosus-trs.jpg

Na Prostějovsku docela vzácný druh rostoucí jen v nejvyšších partiích na Drahanské plošině. Dříve existovalo více lokalit (např. vrch Bašta – dnes Peterkův kopec – nad Pohorou), dnes je známa pouze z PR Pavlovské mokřady (již okres Blansko), ze dvou mikrolokalit nedaleko Komárkových skal jižně od Horního Štěpánova a v roce 2010 byla potvrzena v PR Uhliska.

Fotografováno: 10.8. 2008 a 13.11. 2010 - Drahanská vrchovina, pod Komárkovými skalami a 6.7. 2010 - Krušné hory, nedaleko Horní Blatné 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář