Jdi na obsah Jdi na menu
 


skalník celokrajný

10. 3. 2014

Cotoneaster integerrimus Medik. - skalník celokrajný

Rod Cotoneaster Med. - skalník zahrnuje asi 50 druhů rostoucích v mírném pásmu severní polokoule. Na našem území jsou původní pouze dva, řada dalších druhů je pak pěstována na skalkách.

-cotoneaster_integerriumus-cely.jpg

Skalník celokrajný je keř vysoký 0,5–2 m s přímými větvemi, hladkou, červenohnědou, později šedou borkou. Listy jsou opadavé, s čepelí vejčitou až eliptickou, špičatou, na bázi zaokrouhlenou, na svrchní straně lysou, nelesklou, naspodu plstnatou. Češule je nálevkovitá, lysá, zelená, červeně naběhlá. Korunní lístky jsou eliptické až okrouhlé, 2,4–3 mm dlouhé, nanejvýš 1,5x delší než kalich, růžové. Květenství je převislé, 1–5květé. Plodem je kulovitá, k bázi poněkud zúžená, cihlově červená (někdy červená až nafialovělá) malvice s 2–4 peckami. Kvete v dubnu až červnu.

-cotoneaster_integerrimus1.jpg -cotoneaster_integerrimus.jpg -cotoneaster_integerrimus2.jpg

Možné záměny:  Náš druhý původní druh skalník černoplodý (Cotoneaster laxiflorus) se odlišuje černými malvicemi, listy na svrchní straně slabě lesklými a podél střední žilky chlupatými, přímým květenstvím složeným z 2–10 květů a korunními lístky až 2x delšími než kalich. Pěstované druhy skalníků mají větve široce rozprostřené až poléhavé, květy bývají po 1–2.

Roste v šipákových doubravách a jejich plášťových společenstvech, v křovinách teplých oblastí, na výslunných skalních svazích na živinami bohatších, vápnitých i silikátových, skeletovitých až kamenitých půdách.

 -cotoneaster_integerrimus-plody.jpg -cotoneaster_integerrimus-plody1.jpg

Na našem území je roztroušeným, místy i hojným druhem pahorkatinného stupně termofytika, častý zejména v Českém středohoří a Českém krasu, poměrně častý je i v teplém mezofytiku zejména střední a jihozápadní Moravy (říční údolí). Ojediněle zasahuje i do oreofytika (Hrubý Jeseník). V Červeném seznamu je hodnocen jako druh vyžadující další pozornost (C4a).

Na Prostějovsku roztroušený druh teplého Drahanského podhůří v okolí Plumlova (početněji např. v PP Brániska, PP Čubernice), dále roste vzácně u Otaslavic a Náměště na Hané. Je zajímavé, že chybí údaje z Kosíře. Ve vyšších polohách Drahanské vrchoviny neroste.

Fotografováno: 15.4. a 15.6. 2007, Drahanské podhůří – Plumlov, PP Brániska