Jdi na obsah Jdi na menu
 


šklebivec přímý

18. 4. 2013

Misopates orontium (L.) Rafin. - šklebivec přímý

       -misopates_orontium-cely.jpg -misopates_orontium-cely1.jpg

Jednoletá bylina z čeledi krtičníkovitých – Scrophulariaceae s přímou, 20–50 cm vysokou, zpravidla chudě větvenou, roztroušeně chlupatou, v horní polovině žláznatou lodyhou. Listy jsou krátce řapíkaté, čárkovité nebo podlouhlé, v dolní části lodyhy vstřícné, nahoře zpravidla střídavé. Květy vyrůstají jednotlivě v úžlabí listenů skládající řídký terminální hrozen. Květní stopky jsou za květu velmi krátké, za plodu se prodlužující až na délku 4 mm. Koruna je šklebivá, 10–15 mm dlouhá, kratší nebo stejně dlouhá jako kalich, růžově zbarvená. Plodem je nafouklá tobolka oděná žláznatými chlupy. Kvete od června do září.

       -misopates_orontium.jpg -misopates_orontium1.jpg

Jeho biotopem jsou pole, úhory a narušená místa na okrajích cest. Vyžaduje nezapojenou vegetaci na lehčích hlinitých půdách dobře zásobených živinami. Vyskytuje se ve vegetaci svazů Caucalidion lappulae a Sherardion.

    -misopates_orontium-list.jpg -misopates_orontium-lodyha.jpg

Druh je široce rozšířen ve Středozemí, na západ zasahuje na Kapverdské, Kanárské a Azorské ostrovy, na východ na Blízký východ. Ve střední Evropě má charakter archeofytu (druh rozšířený na naše území v souvislosti se zvýšenou zemědělskou činností člověka před rokem 1500). Dříve byl na našem území rozšířen roztroušeně v termofytiku a teplejších částech mezofytika, přičemž v některých oblastech pravděpodobně chyběl (např. jižní, západní a severní Čechy, většina Českomoravská vrchovina). Jako polní plevel velmi výrazně ustoupil vlivem změn agrotechnických postupů v zemědělství včetně aplikace vyšších dávek dusíkatých hnojiv. Druh byl nalézán jen velmi vzácně a byl v Červeném seznamu hodnocen v kategorii kriticky ohrožených druhů. V posledních letech je nalézán o něco častěji v teplých oblastech Čech a Moravy a v novém Červeném seznamu je tedy hodnocen jako silně ohrožený druh (C2 t).

            -misopates_orontium-kvet.jpg -misopates_orontium-plod.jpg

Tento vzácný druh byl na Prostějovsku v poslední době zjištěn na několika málo lokalitách v teplém Drahanském podhůří a na Hané. Pozorován byl u Plumlova (stabilní početná populace), u obce Lípy u Slatinek (slabá populace), v PP Na hůrkách (ověřen naposledy 2007), u Otaslavic (nověji neověřen) a Ondratic (velmi vzácně).

Fotografováno: 18.7. 2005, Drahanské podhůří – PP Na hůrkách a 5.7. 2012 - Plumlov