Jdi na obsah Jdi na menu
 


smldník bahenní

11. 10. 2012

Peucedanum palustre (L.) Moench – smldník bahenní

-peucedanum_palustre-porost.jpg

Zpravidla dvouletá bylina se světle hnědým, uvnitř bělavým oddenkem bez čupřiny. Lodyha je přímá, až 150 cm vysoká, olistěná, rýhovaná, dutá a lysá, na bázi červenofialová. Trávozelené listy mají v obrysu trojúhelníkovitý tvar. Přízemní jsou velké, řapíkaté, 2-3x zpeřené, lodyžní jsou menší, nejvyšší jsou přisedlé. Koncové úkrojky listů mají na vrcholu bílou, řidčeji červenou tupou špičku. Okolíky jsou velké, lehce vyklenuté, složené z 20 – 30 okolíčků. Listeny obalu má početné, kopinaté, s dlouhou špičkou, nazpět obrácené. Korunní lístky jsou tupé, bílé, vzácně narůžovělé. Kvete v červenci a srpnu. Plodem je čočkovitá dvounažka, merikarpia jsou na hřbetní straně klenutá s 3 širokými tupými žebry.

       -peucedanum_palustre-cely.jpg -peucedanum_palustre-cely1.jpg

Pozor na záměny: Od ostatních “mrkví” se dobře pozná podle zralých plodů, které ovšem nejsou vždy k dispozici. Pomoci může i to, že při poranění mléčí, i když ne vždy dost zřetelně. Nejpodobnější je snad hladýš pruský, olešník kmínolistý a koromáč olešníkový. Hladýš pruský má alespoň v dolní části pýřitou lodyhu stejně jako listy. Olešník kmínolistý a koromáč olešníkový nemají vyvinut obal a mají plnou lodyhu.

-peucedanum_palustre-uvodni.jpg

Roste na vlhkých, často slatinných a rašelinných loukách, v porostech vysokých ostřic, na okrajích rákosin, v rašelinných vrbinách, březinách a slatinných olšinách. Vyskytuje se na půdách silně ovlivňovaných vodou (snáší sezónní přeplavování) na slunných až polostinných stanovištích (při přílišném zástinu zůstává dlouho sterilní). Je diagnostickým druhem asociace Sphagno recurviCaricetum lasiocarpae řazené do svazu SphagnoCaricion canescentis. Vyskytuje se ale v řadě dalších společenstvech. 

  -peucedanum_palustre-kvet.jpg -peucedanum_palustre-kvet1.jpg

Vyskytuje se téměř na celém území ČR, ale značně nerovnoměrně. Daleko hojnější je v Čechách než na Moravě. Hojněji se vyskytuje v jižních Čechách, na Karlovarsku, Dokesku, ve východním Polabí a v širším okolí Žďárských vrchů a Železných hor. Na Moravě je podstatně vzácnější, vesměs s ojedinělými lokalitami (mezi Olomoucí a Zábřehem, na Hodonínsku, Drahanské vrchovině, na úpatí Beskyd a ve Slezské nížině). Celkem překvapivě není tento druh uveden v Červeném seznamu, i když by si to dle našeho názoru zasloužil.

       -peucedanum_palustre-list.jpg -peucedanum_palustre-list1.jpg                -peucedanum_palustre-list3.jpg

Na Prostějovsku velmi vzácný druh s jistotou rostoucí na jedné lokalitě u Benešova v kulminační části Drahanské vrchoviny. Nověji neověřené zůstávají údaje od Kořence (údolí Bělé a Kocourov), podobně jako údaje z Květeny 5 (Úsobrno a Čechy pod Kosířem).

       -peucedanum_palustre-plod.jpg -peucedanum_palustre-plod1.jpg

Fotografováno: 24.9. 2004 a 14.8. 2009, Drahanská vrchovina – Benešov a 2.8. 2011, Žďárské vrchy – NPR Radostínské rašeliniště

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář