Jdi na obsah Jdi na menu
 


smrkovník plazivý

2. 10. 2013

Goodyera repens (L.) R. Br. - smrkovník plazivý

-goodyera_repens-porost.jpg

Poměrně nenápadná orchidej dorůstající výšky 5–25 cm rostoucí obvykle ve skupinách. Oddenek má uložený jen mělce v půdě, často jen v mechu nebo hrabance. Lodyha je přímá až vystoupavá, hustě žláznatě chlupatá. Přízemní listová růžice vyrůstá na podzim, přezimuje a po odkvětu odumírá. Listová čepel je vejčitá s nápadnou síťnatou žilnatinou, lysá. Květenství v podobě klasu je jednostranné až nerovnoměrně všestranné, zpravidla šroubovicovitě stočené, 3–7 cm dlouhé, s 10–25 květy. Květy jsou drobné, polootevřené, bělavé a slabě vonné. Kvete od června do srpna, plodem je elipsoidní tobolka.

   -goodyera_repens-cely2.jpg    -goodyera_repens-cely.jpg -goodyera_repens-cely1.jpg

Roste na stinných, obvykle výrazně mechatých stanovištích v borových, smrkových a smíšených lesích a na lesních okrajích, vzácně i ve starých vápencových lomech, na kyselých až neutrálních, vápnitých i nevápnitých, humózních a bázemi bohatých půdách.

   -goodyera_repens.jpg -goodyera_repens1.jpg

Dříve se smrkovník vyskytoval na většině našeho území, ale všude velmi silně ustoupil a dnes je velmi vzácný, kriticky ohrožený, zákonem chráněný (C1, §1). V současné době je v Čechách známo více lokalit pouze v jižní části v prostoru předšumavských vápenců, ojedinělá lokalita je v opuštěném vápencovém lomu na Kladensku u obce Líský. Na Moravě je velmi vzácný, po roce 2000 byl ověřen na třech lokalitách, které jsou Lískovec nedaleko Štěpánova nad Svratkou, Valchov u Boskovic a Sedlec u Náměště nad Oslavou. Roste často v borůvčí a je velmi snadno přehlédnutelný, tudíž lokalit může být o něco víc.

      -goodyera_repens-kvet.jpg -goodyera_repens-kvet1.jpg

Na Prostějovsku máme k dispozici pouze historické údaje o výskytu, konkrétně z okolí obcí Čunín, Krakovec, Ptení, Náměšť na Hané a Čechy pod Kosířem. Nejmladší údaj je z roku 1943. Nález nové lokality je možný, ale pravděpodobnost není vysoká.

Fotografováno: 16.7. 2009, Moravské Podhůří Vysočiny – Sedlec a 4.7. 2004, Slovensko - Strážovské vrchy