Jdi na obsah Jdi na menu
 


sveřep japonský

25. 1. 2013

Bromus japonicus Thunb. - sveřep japonský

-bromus_japonicus-lokalita.jpg

Na našem území se vyskytuje kolem 16 druhů sveřepů (dle Klíče ke květeně ČR) a řada z nich jsou běžné, často se vyskytující druhy. Některé jsou také polními plevely a především mezi nimi najdeme i některé vzácné druhy. Do této skupiny patří také sveřep japonský, který z těch vzácnějších druhů je asi nejhojnější.

  -bromus_japonicus-porost.jpg -bromus_japonicus-porost1.jpg

Rozlišování jednotlivých druhů není vůbec jednoduché, je důležité se dívat na charakter osiny na pluše (zda je na bázi zploštělá či nikoli) a na její nasazení (vzdálenost od vrcholu pluchy), pak na délku prašníků, tvar klásků a celkový habitus laty. Dobrým znakem je především charakter odění listových pochev. Sveřep japonský by měl mít osinu na bázi zploštělou a nasazenou nejméně 1,5 mm od vrcholu pluchy. Větve laty má s 1–4 klásky, které jsou podlouhle kyjovité, 3–4 cm dlouhé, většinou 7–10květé. Větve laty jsou často delší než její klásky. Osiny jsou rovné nebo ven vyhnuté.

       -bromus_japonicus.jpg -bromus_japonicus1.jpg

-bromus_japonicus3.jpg

Záměny: Při určování habituelně podobných druhů sveřepů (zejména Bromus japonicus, B. commutatus, B. arvensis a B. secalinus) je dobré sledovat charakter odění listových pochev. Popisovaný druh má na listových pochvách jak delší odstálé chlupy, tak chlupy kratší a odění působí huňatým dojmem. Stejný typ odění má i poměrně běžný sveřep měkký (Bromus hordeaceus), který se ale liší nápadně měkce chlupatými pluchami. Ostatní druhy mají odění daleko řidší tvořené jedním typem stejně dlouhých chlupů (B. commutatus), velmi krátkými hustými chlupy (B. arvensis) nebo má pochvy zcela lysé (B. secalinus).

 -bromus_japonicus-klasek.jpg -bromus_japonicus-klasek1.jpg -bromus_japonicus-chlupy.jpg

Roste na polích, úhorech a výslunných stráních v nížinách a pahorkatinách vzácně až roztroušeně zejména na Moravě, kde je nejčastější v jižní a střední části. V Čechách je celkově vzácnější, častější jen na Berounsku a v Podkrušnohoří. V Červeném seznamu je hodnocen jako druh vyžadující pozornost (C4a).

-bromus_japonicus-chlupy1.jpg 

Na Prostějovsku se vyskytuje pouze v teplých oblastech Drahanského podhůří a Hané. Nejčastější je na Plumlovsku, kde je až roztroušený, vzácnější je pak v okolí Velkého Kosíře a jižně od Prostějova (např. Ondratice). Roste téměř výhradně na okrajích polí, která nebyla intenzívně hnojena a chemicky ošetřována, občas v doprovodu jiných zajímavých druhů plevelů.

Fotografováno: 9.7. 2011, Drahanské podhůří – PP Na hůrkách a 5.7. 2012 – mezi Plumlovem a Mostkovicemi

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář