Jdi na obsah Jdi na menu
 


úporek pochybný

2. 1. 2012

Kickxia spuria (L.) Dum. - úporek pochybný

-kickxia_spuria-lokalita.jpg

Na našem území se vyskytují dva druhy úporků. Tento druh má široce až okrouhle vejčitou čepel lodyžních listů, květní stopky po celé délce chlupaté, korunu s ostruhou obloukovitě zahnutou, 13 – 14 mm dlouhou. Podobný úporek hrálovitý (Kickxia elatine) se mimo jiné liší hrálovitou čepelí lodyžních listů, květními stopkami lysými a chlupatými jen přímo pod květem a s drobnější korunou s ± rovnou ostruhou.

-kickxia_spuria-cela.jpg

Jedná se o jednoletý druh kvetoucí od července do září. Lodyhu má dlouhou až 50 cm, spíše plazivou, chlupatou a žláznatou.
Roste na polích, úhorech, mezích a ruderálních místech v teplých oblastech především na vápnitých půdách.

       -kickxia_spuria-list.jpg  -kickxia_spuria-list1.jpg

Je to poměrně vzácný druh, v Červeném seznamu hodnocený jako silně ohrožený (C2), který se vzácně objevuje v teplých oblastech Čech a Moravy s větším počtem údajů pouze mezi Louny a Lovosicemi, na Nymbursku a na jižní a jihovýchodní Moravě, jinde jsou známy jen ojedinělé lokality nebo úplně chybí.

       -kickxia_spuria.jpg  -kickxia_spuria-detail.jpg

Na Prostějovsku nebyl druh donedávna znám. V roce 2009 byl objeven členy ZO Hořepník na poli nedaleko Ondratic. Další známé výskyty jsou až jižně od Vyškova. Jde o o poměrně významný nález pro květenu celé střední Moravy.

Fotografováno: 20.8. 2010, Hanácká pahorkatina - Ondratice

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář