Jdi na obsah Jdi na menu
 


violka divotvárná

13. 7. 2012

Viola mirabilis L. - violka divotvárná

-viola_mirabilis-lokalita.jpg

Vytrvalá bylina s vícehlavým vystoupavým oddenkem, z kterého vyrůstají jarní listy s poměrně dlouhým řapíkem. Jsou široce vejčité až okrouhlé se srdčitou bází, s čepelí kornoutovitě stočenou, na okraji jemně vroubkovanou. V pozním jaru a v létě je lodyha vysoká až 30 cm (na jaře max. 12 cm). Řapíky i lodyhy jsou zpravidla na kýlu jednořadě a jednostranně chlupaté. Květy vyrůstající na jaře z báze listové růžice jsou dlouze stopkaté, světle fialové až lilákové, vonné. Květy vyrůstající později na lodyze jsou, s až 8 cm dlouhou stopkou, kleistogamické (trvale uzavřený květ, u něhož dojde k samoopylení). Palisty má celokrajné, na bázi lodyhy vejčité, nápadně rezavě hnědé. Hlava oddenku je pokryta nápadně rezavými od špičky se barvícími palisty. Kvete v dubnu a květnu.

-viola_mirabilis-trs.jpg

      -viola_mirabilis.jpg -viola_mirabilis1.jpg

Je druhem listnatých lesů a hájů na bazických podkladech (nejčastěji vápence, opuky a bazalty) v termofytiku a mezofytiku na vlhčích, živinami dobře zásobených půdách. Roste zejména v dubohabřinách, suťových lesích, vzácněji i luzích především ve středních, severozápadních a východních Čechách a na jižní Moravě. Jinde je vzácná nebo chybí (např. větší část Českomoravské vrchoviny a severní Morava). V Červeném seznamu je hodnocena jako druh vyžadující pozornost (C4a).

      -viola_mirabilis-kvet.jpg -viola_mirabilis-klestkvet.jpg

      -viola_mirabilis-rapik.jpg -viola_mirabilis-palisty.jpg

Na Prostějovsku není její výskyt doposud dobře zmapován, ale bude se zřejmě vzácně vyskytovat v dubohabřinách v prostoru Drahanského podhůří. Nejpravděpodobnější výskyt je možno vztáhnout na oblast Kosíře, možný výskyt je také ve vápencových bučinách Kladecka.

Fotografováno: 25.4. 2011, Bučovická pahorkatina – Dražovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář