Jdi na obsah Jdi na menu
 


vratička heřmánkolistá

20. 10. 2014

Botrychium matricariifolium (Retz.) W. D. J. Koch – vratička heřmánkolistá

Drobná, nenápadná kapradina se zpravidla jedním listem dorůstající výšky 6–12 cm. List je dlouze řapíkatý, naspodu často červeně naběhlý. Je rozdělen na sterilní a fertilní část. Fertilní část je většinou delší, vzácněji stejně dlouhá nebo kratší než sterilní. Ta je v obrysu vejčitá, 1–2x zpeřená, 4–6 cm dlouhá, 2–4 cm široká, šedozelená s vejčitými lístky, které jsou vroubkované až laločnaté se zřetelnou střední žilkou. Fertilní část je 2–3x zpeřená, 2–7 cm dlouhá. Výtrusnice jsou kulovité, umístěné ve dvou řadách, produkující žluté výtrusy.

  -botrychium_matricariifolium-cela.jpg -botrychium_matricariifolium-cela1.jpg

Možné záměny: Z našeho území jsou známy 4 druhy vratiček, přičemž jedna je v současné době vyhynulá. Nejhojnější (i když taky dost vzácná) vratička měsíční (Botrychium lunaria) se odlišuje téměř přisedlou sterilní částí listu, která je v obrysu eliptická s ledvinitými až kosodélníkovitými úkrojky bez střední žilky. Dnes pouze na Šumavě rostoucí vratička mnohoklaná (Botrychium multifidum) se liší široce trojúhelníkovitou, 2–3x zpeřenou sterilní částí listu a tím, že mladé rostlinky jsou chlupaté.

 -botrychium_matricariifolium.jpg -botrychium_matricariifolium1.jpg

Roste v sušších podhorských lesích (bory, smrčiny), vzácně v bučinách, dále na loukách, lesních světlinách a podél cest na kyselých substrátech. Je konkurenčně slabým druhem, proto vyhledává narušovaná místa nebo místa s rozvolněným bylinným porostem. Po zapojení porostu mizí.

 -botrychium_matricariifolium-list.jpg -botrychium_matricariifolium-list1.jpg

Na našem území vzácný druh. Dříve se dala najít vzácně v podstatě na celém území. Dnes je její výskyt omezen především na vyšší polohy. V posledních letech byla nalezená v Krkonoších, Českém středohoří, na Šumavě, v Novohradských horách, na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách. Je zařazena mezi kriticky ohrožené druhy jak v Červeném seznamu, tak v zákoně (C1 t, §1).

              -botrychium_matricariifolium-detail.jpg -botrychium_matricariifolium-detail1.jpg              -botrychium_matricariifolium-fertil.jpg -botrychium_matricariifolium-fertil1.jpg

Na Prostějovsku druh není znám, nepodařilo se dohledat ani žádné historické údaje až na jeden. Na stránkách Florabase je uveden jeden údaj vztahující se údajně ke katastru Bohuslavice u Konice u obce Polomí. Pokud se ale podíváme přímo do kartotéky (zdroj údaje), tak zjistíme, jak je nález lokalizován: Hájek u Polomi, v blízkosti pískovcového lomu. Jedná se o osadu Hájek (s barokním zámečkem) u obce Polom v okrese Rychnov nad Kněžnou a lokalizace nálezu na Drahanskou vrchovinu je tedy zcela jistě mylná. Přesto se nový výskyt na Drahanské vrchovině nedá vyloučit.

Fotografováno: 12.6. 2012, Jihlavské vrchy – Řídelov, nedaleko rybníka Malý Pařezitý a 15.6. 2012, Šumava – Přední Výtoň, nedaleko PR Niva Horského potoka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář