Jdi na obsah Jdi na menu
 


vrba pětimužná

20. 11. 2013

Salix pentandra L. - vrba pětimužná

-salix_pentandra-cela.jpg

Dvoudomý keř nebo strom dorůstající výšky 5–15 m se sivou, postupně tmavnoucí borkou. Jednoleté větve jsou lysé, pružné, nelámavé, nápadně lesklé. Listy jsou oboustranně lysé, na líci nápadně lesklé, po okraji hustě drobně pilovité, v mládí lepkavé. Palisty jsou malé, řapík s četnými žlázkami. Plodem je tobolka s bíle ochmýřenými semeny, která v ní zůstávají až do jara (díky tomu jsou jedinci vrby pětimužné v zimním období v terénu velmi nápadní). Kvete v květnu a červnu.

 -salix_pentandra.jpg -salix_pentandra1.jpg

Záměny: Poměrně dobře poznatelný druh. Nejpodobnější je snad vrba křehká, která má také oboustranně lysé listy, ale jiného tvaru (protáhlé do špičky), hruběji nestejně pilovitě zubaté, v mládí nelepkavé, na řapíku jen s ojedinělými žlázkami a mladé větve má v uzlinách snadno lámavé.

 -salix_pentandra-list.jpg -salix_pentandra-list1.jpg

Roste na bažinatých a rašelinných loukách, v mokřadních olšinách a chladných aluviích především v podhorských a horských oblastech ČR. V níže položených oblastech je vzácná. Fytocenologicky je diagnostickým druhem mokřadních vrbin svazu Salicion cinereae. V Červeném seznamu je hodnocená jako druh vyžadující pozornost (C4a).

 -salix_pentandra-plod.jpg -salix_pentandra-plod1.jpg

Na Prostějovsku lokální druh vyskytující se téměř jen v oblasti dříve nejlépe vyvinutých rašelinných biotopů. Poměrně hojně roste v PR Pavlovské mokřady u Benešova, roztroušeně pak v PR Uhliska u Horního Štěpánova. Nově byl zjištěn mladý keř v PP V chaloupkách (novodobý výsadek). Zajímavý je izolovaný výskyt na Kladecku v PP U nádrže. Historicky rostla i na slatinách u Vrbátek (Čoka 1909).

Fotografováno: Drahanská vrchovina, 29.5. 2006 – PR Pavlovské mokřady; 29.6. 2007 a 14.11. 2009 – PR Uhliska