Jdi na obsah Jdi na menu
 


všivec žezlovitý

13. 8. 2012

Pedicularis sceptrum-carolinum L. - všivec žezlovitý

-pedicularis_sceptrum-lokalita.jpg  

Euroasijský druh, jehož areál sahá od Skandinávie přes severní část Ruska na Sibiř a Dálný východ, v jižněji položených oblastech roste v horských polohách. Je to vytrvalý druh dorůstající výšky až do 1 m. Lodyha je přímá, lysá, často načervenalá. Peřenodílné listy má jak v přízemní růžici, tak na lodyze, kde jsou daleko menší, vstřícné a přisedlé. Květenství je hrozen, koruna je dlouhá až 4 cm, žlutá, na okraji dolního pysku fialově červená, opylován je čmeláky, plodem je tobolka. Kvete od června do srpna.

       -pedicularis_sceptrum-cely.jpg -pedicularis_sceptrum-cely1.jpg

Jeho biotopem jsou vlhké slatinné a rašelinné louky, prosvětlené rašelinné lesy a nivy horských potoků především v podhorských a nižších horských oblastech. Cenologicky je vázaný na společenstva svazů Molinion, Calthion a Caricion fuscae.

         -pedicularis_sceptrum.jpg  -pedicularis_sceptrum1.jpg

   -pedicularis_sceptrum_carolinum-listy.jpg 

Na našem území v současné době neroste. Byl znám z jediné lokality na Šumavě u Lipky u Vimperka. Nalezl ho zde v roce 1894 Jan Evangelista Chadt, a od té doby zde byl sbírán řadou dalších botaniků (např. Čelakovský, Domin a jiní). Kolem roku 1914 je zde udáváno 50 rostlin a traduje se, že ho místní lidé na loukách vytrhávali, aby byla píce kvalitnější. V roce 1924 zde bylo vyhlášeno chráněné naleziště a lokalita postupně zarůstala dřevinami. Posledním dokladem o výskytu druhu v ČR jsou černobílé fotografie dvou sterilních růžic, které pořídil pan Jaroslav Rydlo 8. července 1966. Od té doby zde nebyl pozorován a je dnes považován v ČR za vyhynulý (A1).

       -pedicularis_sceptrum-detail.jpg -pedicularis_sceptrum-tobolka.jpg

Fotografováno: 6.7. 2007, Slovensko – Liptovská kotlina, Belianske lúky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář