Jdi na obsah Jdi na menu
 


vstavač trojzubý

13. 3. 2013

Orchis tridentata Scop. - vstavač trojzubý

Vytrvalá, 15–40 cm vysoká bylina s elipsoidní až vejcovitou hlízou. Lodyha je jemně rýhovaná, zelená, na bázi s nezelenými šupinovitými listy, nad bází nebo v dolní 1/3 olistěná. Listů je 3–5, dlouhých 5–13 cm, na vrcholu jsou špičaté, šedozelené, neskvrnité. Květenství je klas, zprvu kuželovitý, později vejcovitý, hustý, 2–4,5 cm dlouhý, 10–40květý. Květy jsou světle růžově fialové, vzácně až bílé. Všechny okvětní lístky s výjimkou pysku skloněné v přilbu. Kvete v květnu a červnu, plodem je elipsoidní tobolka.

       -orchis_tridentata-cely.jpg -orchis_tridentata-cely1.jpg

Roste na výslunných loukách, pastvinách, křovinatých stráních, vinicích, v teplomilných doubravách, borech a v lesních lemech na vysýchavých, vápnitých, zásaditých půdách s nízkým obsahem dusíkatých látek. Nejčastěji ve společenstvech svazů Geranion sanguinei a Bromion erecti.

       -orchis_tridentata.jpg -orchis_tridentata1.jpg

V ČR vždy dosti vzácný druh vyskytující se historicky jen na střední a jihovýchodní Moravě. V současné době je druh velmi vzácný rostoucí jen na pěti lokalitách. Tou nejpočetnější je populace v NPR Strabišov–Oulehla na Kroměřížsku, kde celkem pravidelně kvete přes 200 jedinců. Další, daleko méně početné populace (jednotlivé rostliny) najdeme na Grygovských kopcích u Olomouce (PP U Strejčkova lomu a PP U Bílých hlin) a u Horního Němčí v Bílých Karpatech (PR Drahy). V roce 2012 byl nově nalezen ve Vsetínské kotlině na lokalitě Huslenky (8 rostlin). Zcela poprávu patří ke kriticky ohroženým druhům naší květeny (C1, §1, CITES).

 -orchis_tridentata-kvet.jpg -orchis_tridentata-kvet1.jpg

       -orchis_tridentata-kvet2.jpg -orchis_tridentata-kvet3.jpg

Na Prostějovsku druh neroste, i když existuje historický údaj v Květeně ČR “Čechy pod Kosířem † a Třebčín †”. Jaký je ale původní zdroj těchto údajů není bohužel jasné.

Fotografováno: 22.5. 2005, Bučovická pahorkatina – NPR Strabišov–Oulehla a 7.5. 2010, Slovensko – Nová Vieska, PR Drieňová hora