Jdi na obsah Jdi na menu
 


zapalice žluťuchovitá

7. 3. 2018

Isopyrum thalictroides L. – zapalice žluťuchovitá

-isopyrum_thalictroides-porost.jpg

Rod Isopyrum L. – zapalice zahrnuje pouze asi čtyři druhy, přičemž v Evropě roste pouze jediný. Je to vytrvalá bylina s čeledi pryskyřníkovitých – Ranunculaceae s lodyhou vysokou nejčastěji 15–25 cm. Je bezlistá, větvená až v horní části, lysá nebo v dolní třetině jemně pýřitá až řídce odstále chlupatá, často hnědě až červenohnědě naběhlá. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté s až 12 cm dlouhým řapíkem, v dolní polovině řídce chlupatým. Čepel je 2x trojčetná, v mládí často červenofialově naběhlá s řapíčkatými lístky, které jsou široce obvejčité, tupé, většinou nepravidelně trojlaločné až trojsečné, lysé. Lodyžní listy jsou podobné listům přízemním, 2–3,5 cm dlouhé, přisedlé. Květy jsou jednotlivé, terminální, na stopkách 1–3,5 cm dlouhých, přímých. Koruna je bílá, vzácně světle růžově fialová. Kvete v březnu a dubnu, plodem je měchýřek, kde jsou semena umístěna ve dvou řadách.

Možné záměny, upozornění: Za květu a plodu nezaměnitelný druh. Za sterilního stavu jsou listy poněkud podobné listům pižmovky mošusové. Celá rostlina je jedovatá s obsahem alkaloidů a kyanogenních glykosidů.

-isopyrum_thalictroides.jpg -isopyrum_thalictroides1.jpg

Roste ve vlhkých humózních listnatých lesích a křovinách, na úpatí lesních svahů, v roklích, suťových lesích a dalších podobných stanovištích, kde je dostatečné vlhko a stín. Z pohledu fytocenologického není zapalice pro žádnou vegetační jednotku diagnostickým druhem. Nejčastěji se s ní setkáme v karpatských dubohabřinách asociace Carici pilosae-Carpinetum betuli a v suťových lesích typu udatnových a měsíčnicových javořin as. Arunco dioici-Aceretum pseudoplatani, vzácněji také v údolních jasanovo-olšových luzích svazu Alnion incanae.

-isopyrum_thalictroides-cela.jpg -isopyrum_thalictroides-cela1.jpg

Na našem území je rozšířena především v mezofytiku východní části ČR, kde je nejčastější v karpatské části Moravy, kde je i lokálně hojná. Na ostatním území Moravy je roztroušená až vzácná. V Čechách je omezená svým výskytem na východní a severovýchodní Čechy, jinde prakticky chybí až na ojedinělá izolovaná naleziště v kaňonu Berounky u Křivoklátu, nad říčkou Šlapankou u Havlíčkova Brodu a zcela ojediněle i jinde. Jako časný druh, který velmi rychle v porostu zaniká, může také unikat pozornosti. V Červeném seznamu je druh hodnocen jako druh vyžadující pozornost (C4a).

-isopyrum_thalictroides-kvety.jpg -isopyrum_thalictroides-kvety1.jpg

Na Prostějovsku vzácný druh s několika izolovanými nalezišti. Zjištěn byl v údolí Višňáku a Bělé mezi Kořencem a Okrouhlou, na bázi svahu Kosíře v PR Andělova zmola, vzácně v údolí Romže mezi Konicí a Čunínem, u Seničky, na několika místech ve VÚ Březina a na několika místech na Kladecku.

Fotografováno: 27. 2. 2006, Hanácká pahorkatina – Senička; 6. 4. 2010, Bouzovská pahorkatina – Kladecko, PR Průchodnice a 23. 4. 2011, Drahanské podhůří – Velký Kosíř, nedaleko PR Andělova zmola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář