Jdi na obsah Jdi na menu
 


zimozelen okoličnatý

10. 5. 2011

Chimaphila umbellata (L.) Barton – zimozelen okoličnatý

-chimaphila_umbellata-lokalita.jpg

Velmi zajímavá bylina z čeledi hruštičkovitých – Pyrolaceae. Jedná se o polokeř s přímou lodyhou, dřevnatou, v dolní části chudě větvenou.

-chimaphila_umbellata-biotop.jpg

Lodyžní listy jsou nahloučeny do zdánlivých přeslenů. Listy jsou kopinaté až úzce obvejčité, na okrajích ostře pilovité, kožovité. Horní části lodyh a květní stopky jsou přitiskle žláznatě chlupaté. Květenství je 4 – 7květý chocholík. Kvete od černa do srpna.

       -chimaphila_umbellata-keriky.jpg  -chimaphila_umbellata-trs.jpg

Jeho biotopem jsou suché světlé lesy, zejména reliktní bory a borové doubravy. Diagnostický druh svazu EricoPinion.

       -chimaphila_umbellata-hmyz.jpg  -chimaphila_umbellata-kvet.jpg

V ČR v minulosti častější druh, který s rozvojem racionálního lesnického hospodaření značně ustoupil. Dnes se jedná o velmi vzácný, kriticky ohrožený druh (C1, §1, ČK). Ojedinělé lokality najdeme v jižních, středních a severních Čechách příp. v Bílých Karpatech. Zajímavé nahloučení několika lokalit je na Tišnovsku v okolí Dlouhé Loučky a ve východních Čechách v okolí Týniště nad Orlicí.

       -chimaphila_umbellata-plody.jpg  -chimaphila_umbellata-detail.jpg

Na Prostějovsku druh recentně asi neroste, i když existuje větší množství historických údajů. Uváděn je od Rozstání, Zdětína, Podivic, Ondratic a Otaslavic (na posledních dvou hojně). Vše jsou to ale údaje staré kolem 100 let. V Květeně ČR II je uveden údaj Náměšť na Hané. Nový nález druhu není vyloučený, ale vhodných biotopů (suchých borů a borových doubrav) zůstalo zachováno pramálo.

-chimaphila_umbellata-listy.jpg

Fotografováno: 6.7. 2009, Dolní Poorličí – Choceňsko, Horní Jelení

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář