Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohorský potok - horní část

-- Pohorský potok-horní část --

biotop-pohorsky-potok.jpg

Pohorský potok (na některých mapách Podhora), pravostranný přítok Bělé, pramení v mělkém údolí SV od osady Pohora. Protéká PP Pohorská louka, dvěma rybníky a dostává se do úzkého, mělce zaříznutého a zalesněného údolí. A nám jde o tuto část, tedy o území mezi odkalovacím rybníčkem až po sochu sv. Barbory, tedy po hranici okresu a kraje (Prostějov – Blansko, Olomoucký – Jihomoravský).

biotop-2-pohorsky-potok.jpg

 Potok zde celkem přirozeně meandruje, i když je možné, že v dřívějších letech byl citlivě na několika místech upraven, ale dnes působí naprosto přirozeným dojmem. Původní louky se zde již nevyskytují, lokalita je zalesněná smrkem, na některých nejvíce podmáčených místech se spontánně vyvinuly velmi zajímavé olšiny. Ty jsou nejlepší v dolní části, kde najdeme i řadu druhů ostřic. Je to zejména ostřice stinná (Carex umbrosa) a o. odchylná (C. appropinquata).Celkem bohatou populaci zde má ostřice trsnatá (Carex cespitosa) a o. prodloužená (C. elongata). Typickým druhem pro toto údolí je prvosenka vyšší (Primula elatior) a těsně před sochou sv. Barbory, která má ve svém podstavci znatelnou zalepenou stopu po kulce z II. svět. války, roste malá populace bradáčku vejčitého (Listera ovata), který je na Drahanské plošině překvapivě velmi vzácný.

         biotop-3-pohorsky-potok.jpg

carex-umbrosa-pohorsky-potok.jpg  carex-cespitosa-pohorsky-potok.jpg  carex-approp.-pohorsky-potok.jpg 

ostřice stinná                                  ostřice trsnatá                                ostřice odchylná

 Na závěr: Lokalita v současné době zřejmě ohrožena není. Přilehlý smrkový les byl částečně vykácen a oslunění pro olšinu znamenalo spíše přínos. Do některých nejvlhčích míst jsou sázeny jasany, což není úplně špatně, ale olše by byly vhodnější. Každopádně se jedná o přírodovědně zajímavé údolíčko, kde je nejcennější meandrující koryto potoka a podmáčené olšiny s řadou druhů i vzácných ostřic.